Käergården

- i samarbete med naturen

Sommarblommor

 

Stora och höga, unika, doftande eller med vävande växtsätt samt några helt vanliga och tåliga!

 

Här är blomman jag inte kan vara utan! Blomman som fick mig att på allvar börja odla blommor själv i större mängd, då jag inte hittade den till salu . Det är en petunia, men inte en vanlig petunia. Det är en petunia med enorm växtkraft som tål regn och har lite bättre motståndskraft mot sniglar och bladlöss. Den heter Petunia Tidal Wave.

Fleråriga växter

 

Att välja perenner kan vara svårt, man vill helst ha blommor hela tiden. De ska komma tillbaka år efter år, helst utan en massa krävande skötsel. En del behöver tåla torka, andra är hårt åtsatta av rådjur och sniglar.

 

Här är en bild på en näva som heter Rozanne. Till skillnad från andra nävor blommar den hela sommaren. Sniglarna ratar den men rådjuren kan ta sig en tugga! Även bin gillar den.

Se den i blom på honungsgården!

Säsongens växter

 

Så underbart med vårens första blommor, snödroppar, påskliljor, krokus, penséer m.fl.

Även ett flertal perenner är vackra så här års.

 

I mitten av maj är frostrisken vanligtvis över och köldtåliga sommarblommor kan planteras ut. Försäljningsborden svämmar över av olika spännande sorter och vanliga trotjänare.

 

 

Till vänster en bild på vildluktärt.

Den har en underbar doft och blir 150 cm hög. Fröerna odlar jag själv, Att köpa luktärt krukodlat är en fördel om man inte odlat ärtväxter på platsen tidigare, då det följer med mykorrhiza och microorganismer med jorden. Man kan även gödsla med organiskt gödsel, såsom kompost eller kogödsel, för att öka microlivet i jorden.

 

Tänk på att det är svårt att få en livskraftig växt i en dålig jord! Rötterna behöver syre, vatten och näring av bra kvalité!

Rosor

 

Rosor kan vara kinkiga och bara stå och stampa. Men om man sätter dem i en djup och näringsrik jord blir man rikt belönad.

Har du mager eller torr jord bör du välja en engångsblommande ros som tål de förutsättningarna.

 

Här är exemplaret som fick mig att älska rosor, en svenskförädlad ros som heter Balder, friskt gröna blad och en mängd enkla lysande blommor som fortsätter att komma tills frosten blir för hård!

 

 

Hela sommaren finns olika perenner till salu.

 

Även rosor i blom i större krukor kommer att finnas till och från under sommaren.

 

När nätterna blir kalla och höstregnen avlöser varandra börjar många växter tackla av och se slitna ut. Då finns det höstfägring, t.ex. alunrot att köpa.

En del växter köps in

 

De flesta växter odlas hemma på gården och antalet sorter ökar varje år.

 

De perenner som inte odlas här kommer från en plantskola i Säve, på Hisingen.

 

En del av vårens lökväxter och penséer kommer från andra svenska odlare.

 

Det kan förekomma enstaka exemplar där härstamningen är okänd.